Den moderna profylaxen innebär att få verktyg att vara "här och nu", våga följa med kroppen i dess arbete. Det "flummiga" som många förknippar med profylax från 70-talet är borta och istället är mindfullness ett nytt inslag i den moderna profylaxen. Det handlar om att få verktyg så man kan föda utan rädsla.

Kursen ger kunskap i förlossningens faser som i sin tur ger kvinnan/paret ett lugn som kan bidra till att du lyckas vara närvarande i sin kropp och förstå vad det är som händer. Detta ökar den födande kvinnans chans till att kunna slappna av och följa med i kroppen arbete.
"kunskap ger makt"!

Kursen kan bidra med att överbrygga skillnaden mellan de förväntningar Ni som föräldrar bär med Er och realiteten av att föda på sjukhus. Inverkan av exempelvis en främmande miljö, känna sig utsatt och hjälplös och möta smärta som en förlossning innebär bör inte undervärderas.

När ska vi gå kurserna?


För många blir tanken på en förlossning mer verklig längre fram in i graviditeten. Det är aldrig för sent att börja träna och aldrig för tidigt heller. Det är du/ni som bestämmer när det  passar i graviditeten.

Det har ingen betyelse om det är första gången Ni ska föda barn eller om Ni är omföderskor.
Vad gäller föräldrautbildningen så är det också ni som bestämmer när det passar er. På andas Mamma är vi flexibla och tror på att ni som kunder känner in när det är dags att få den informationen ni behöver.

Kursupplägg

 • Profylaxkursen är tre timmar lång och innehåller miniföreläsningar och praktiska övningar. Vi arbetar med information kring förlossningen och förloppet som sker, då kunskap ger makt. Om man förstår vad det är som händer upplevs det oftast lättare. Andra viktiga delar är andning, mental träning och partners roll. Det är användbara tekniker vi använder och deltagarna får självklart träna själva på tekniken direkt på plats. Då kursledaren också är tränad i mental träning så används tekniker som ni kan ha användning för i ert vardagliga liv, långt efter att ert barn är fött. Kursdeltagarna sitter, när vi ska träna andning exempelvis, utspridda i olika delar i lokalen så det finns möjlighet till lite avskildhet när alla tränar.
 • Det finns möjlighet att gå en sk. privat profylaxkurs om man önskar vara själva som kursdeltagare. Denna kurs har samma upplägg som ordinarie kurs men priset är 2990kr/par. Detta gäller en privat föräldrautbildning.
 • Föräldrakursen innehåller information om första tiden efter förlossningen för familjens alla medlemmar. Allt från vård av barnet, amning, flaskmatning, samsovning, kvinnans kropp och hormonella omställningar som sker samt hur du som partner kan vara det bästa stödet i det nya liv som blivit ert.

Varför profylaxkurs?

Kursledare på Andas Mamma är utbildad av Annas profylax i Stockholm. Jennie har arbetat med profylax sedan 2011 i egen regi så erfarenheten av att leda och föreläsa är stor.
I Stockholm har man jämfört en grupp på ca. 1500 kvinnor/par där ena gruppen inte gått kurs och tränat i profylax och jämfört statistiken med den grupp som deltog på kursen. Resultaten visar att samtliga komplikationer såsom förlossningar som avslutas med sugklocka, och kejsarsnitt minskade i den gruppen som deltagit på Annas Profylax. Även användningen av lustgas, ryggbedövning, bäckenbottenbedövning minskade.

Profylaxen bör ses som ett komplement till den medicinska smärtlindringen som erbjuds på en förlossningsavdelning men kan självklart även användas som den smärtlindring man väljer enbart om man vill föda utan medicinsk smärtlindring.

Om någon av de blivande föräldrarna upplever en stor rädsla för förlossningen kan profylaxkursen ge er verktyg som både är praktiska samt psykologiska att kunna använda sig av. Paret får hjälp med målbilder, avslappning och med fokus på profylax så finns inte samma utrymme kvar för den oro/rädsla man känner.

Varför föräldrakurs?

En del får tyvärr inte erbjudandet av sin ordinarie barnmorskemottagning att delta på föräldrakurs. Andas Mamma erbjuder ett alternativ till dig som vill vara förberedd på alla sätt som går. Vi har under året som gått fått denna förfrågan flera gånger så nu kör vi!

Kurstillfällen

 
 • Extrainsatt profylax kurs onsdagen 18/9 kl. 18-21. Lediga platser kvar! 
 • PROFYLAX:Torsdagen den 10:e oktober kl. 18-21. FULLSATT!
 • PROFYLAX: Torsdagen den 24:e oktober kl. 18-21. Fåtal platser kvar.
 • PROFYLAX: Torsdagen den 21:a november kl. 18-21.
 • FÖRÄLDRAKURS  Torsdagen den 5:e december kl. 18-21. 
 • PROFYLAX: Torsdagen den 19:e december kl. 18-21.
 • PROFYLAX: Torsdagen den 16:e januari kl. 18-21.
 • Tillfällen kommer att läggas ut fortlöpande. Dock sker inga fler kurser i de månaderna där kurser nu finns utlagda.